HEMŞİRE YARDIMCILIĞI
Hemşire Yardımcılığı Bölümünün Hedefi
Hemşire yardımcılığı dalında; hasta güvenliğini ön planda tutma, aseptik tekniklerine uygun çalışma, enfeksiyon hastalıklarına karşı önlem alma, sistem hastalıklarını tanıma, özel bakım uygulamaları, temel ilaç bilgisi, sağlık psikolojisi, kadın hastalıkları ve aile planlaması hizmetlerinde yardım etme, yeni doğan ve çocuk sağlığını koruma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Eğitim Süreci Ve İçeriği
Hemşirelik yardımcılığı programına ruhsal ve bedensel bir engeli bulunmayan öğrenci alınır. Mesleğin eğitim süresi, 4 yıldır. Meslek eğitiminde ortak dersler, alan dersleri ve uygulamalı dersler önemli yer tutmaktadır. Öğrenciler 9 uncu sınıfta bütün okullarda okutulan ortak dersleri;10 sınıftan itibaren alan seçerek, ortak derslerle birlikte alan derslerini teorik ve uygulamalı olarak görürler. Mesleki Eğitimde; Uygulamalı Dersleri (hastanelerde)meslek öğretmenleri nezaretinde verilmektedir.
Hemşire Yardımcılarında Olması Gereken Özellik Ve Beceriler
Bilgisi, becerisi ve davranışları ile mesleğini topluma en iyi şekilde tanıtmak, mesleğini etik kurallar içinde yürütmek, mesleği ile ilgili gelişme ve yenilikleri izlemek ve uygulamak. Aynı zamanda insanlara yardım etmeyi seven, güler yüzlü, sabırlı ve uyumlu olmalıdır.
Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları
Kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarında hemşirelerin görev alabileceği yerlerde hemşire nezaretinde çalışırlar. Hemşirelerin çalışma alanlarının çok geniş olması dolayısıyla hemşire yardımcılarının da çalışma alanlarının geniş olması anlamına gelmektedir.
Mesleki Gelişim Ve Kariyer Olanakları
Sağlık Meslek Lisesi mezunu, Sağlık Bilimleri alanında yer alan meslekleri tercih etmek isteyen öğrenciler, YKS’de diğer bölümlere göre daha avantajlı ek puanlar ile yerleştirilmektedir.2016 – 2017 yılında itibaren Ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırıldı. Bunun yerine EK PUAN uygulaması getirildi.
YKS Sınavında Aldığı Puan + Okul Başarı Puanı = Yerleştirme Sonucu
Okul Başarı Puanı / 2 + Yerleştirme Puanı = Ek Puanlı Yerleştirme Sonucu
Okulumuzdan mezun olan öğrencilerin Ek Puanla yerleşebilecekleri İki Yıllık Ön Lisans bölümlerine örnekler aşağıdaki gibidir;
-Diyaliz
-Elektronörofizyoloji
-Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
-Evde Hasta Bakımı
-Fizyoterapi
-İlk ve Acil Yardım
-İş ve Uğraşı Terapisi
-Labarotuvar Teknolojisi
-Yaşlı Bakımı
-Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama